Een kleine correspondentie n.a.v. mijn blog ‘Eigenlijk’ van 13 januari j.l.

Hoi Mirjam respect voor dat je altijd mooi schrijft ! Erg herkenbaar wat je over Tonio schrijft het treft mijn diep omdat ik het zelfde verdriet met je deel en het missen van je kind . Ik denk wel eens, volmaakt gelukkig is helaas overleden want door het overlijden van je kind is er ook definitief iets in jezelf kapot gegaan. Vroeger is voorbij maar “nu” en “toekomst” niet. En ja, het kost soms zo ongelooflijk veel moeite en energie om te leven.. ik probeer de wereld te zien zoals hij het zag met zijn liefde ook al doet diezelfde liefde zoveel pijn…..

Heel veel sterkte…….
Lieve Groet,
Adrie.
Beantwoorden

mirjamrotenstreich
januari 14, 2015 om 9:27 am

Lieve Adrie,

Veel dank voor je reactie. Dat geeft mij ook weer meer moed om de dag door te komen. Niet omdat jij ook lijdt, alsjeblieft niet, maar omdat jij begrijpt. Echt begrijpen is in ons geval een belangrijke vorm van steun.

Het wordt ons overigens wel steeds moeilijker gemaakt om de wereld met dezelfde lieve blik te aanschouwen als die van onze zoons. Tot wat een wreedheden zijn de mensen in staat! Dat kunnen ze alleen door de andere mensen te ontmenselijken. Zodra een mens voor een ander mens een ding wordt, is het niet moeilijk meer voor de ene mens de andere, dat ding dus, uit de weg te ruimen. Zie het als afval dat je dagelijks in de prullenbak mietert. Het is precies díe schoonmaakwoede die Hitler in zijn greep hield en overbracht op het Duitse volk, dat er zonder mokken gehoor aan gaf. Nee, niet alle Duitsers, dat weet ik ook wel, maar ik hoop dat het me niet kwalijk genomen wordt dat ik in dit bijzondere geval generaliseer. Als de hele Duitse natie niet als één man achter Hitler was gaan staan, had de Holocaust nooit plaatsgevonden. Generaliseren was bovendien iets wat de nazi’s zelf voortdreef, het was hun hoogste vorm van genot: alle joden zijn slecht en alle blonde, blauwogige Arische mensen zijn goed.

Blijf toch maar met de ogen van je kind kijken, dan doe ik het ook.

Liefs, Mirjam

6 gedachtes over “Een kleine correspondentie n.a.v. mijn blog ‘Eigenlijk’ van 13 januari j.l.

 1. mijn reactie heb ik op je blog gezet, maar moest allerlei dingen doen … en begrijp er niets van.. maar kom niet op je blog voor een reactie.

  From: joannenihom@hotmail.com To: comment+c6uifd84paoqdhj_oqatcf@comment.wordpress.com Subject: RE: [New post] Een kleine correspondentie n.a.v. mijn blog ‘Eigenlijk’ van 13 januari j.l. Date: Thu, 15 Jan 2015 13:25:07 +0000

  lieve Mirjam… mooi. ik had niet gezien wie het was.. las alleen Adrie. en dacht dat het Adrie was je man.. en ik begreep het niet… mooi hoe je een ander weer troost kan geven en andersom. dank dat je weer met je blogs bent gestart.. is altijd een inspiratie.. tot leven, tot denken.. tot huilen.. tot lachen, liefs, Joanne

  Date: Wed, 14 Jan 2015 21:47:36 +0000 To: joannenihom@hotmail.com

  Like

 2. lieve Mirjam… mooi. ik had niet gezien wie het was.. las alleen Adrie. en dacht dat het Adrie was je man.. en ik begreep het niet… mooi hoe je een ander weer troost kan geven en andersom. dank dat je weer met je blogs bent gestart.. is altijd een inspiratie.. tot leven, tot denken.. tot huilen.. tot lachen, liefs, Joanne

  Date: Wed, 14 Jan 2015 21:47:36 +0000 To: joannenihom@hotmail.com

  Like

 3. Lieve Mirjam veel dank voor je reactie. Het grootste goed is het echt begrijpen van elkaars verdriet .
  Ik ben het met je eens Mirjam dat het steeds moeilijker wordt om de wereld met dezelfde lieve blik als van onze lieve zoons te aanschouwen. het toch blijven doen is als een vinger afdruk van onze zo geliefde kind en lieve Mirjam blijf het ook doen !

  Mijn maag keert er van de verschrikkingen die plaatsvonden in de oorlog niet te begrijpen al die wreedheden. Vandaag de dag gebeurd het nog de mensheid heeft nog niks geleerd en respecteren niet het kostbare leven van de andere mens.

  Liefs Adrie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s