Stalboter

De roman waaraan ik nu bezig ben gaat De stalkster heten. Nu is het een heerlijke bezigheid om het intensieve schrijven te onderbreken met het Googelen op een titel als deze. Het eerste dat ik daarbij ontdekte, was dat het woord stalkster helemaal niet voorkomt in een Nederlands woordenboek, noch op het Synoniemen.net. Het is een Engelse term, wat de vertaling van mijn roman in het Engels al een stuk dichterbij brengt. Encyclo.nl geeft als het meest dicht bij in de buurt komende woord voor stalkster: ‘stalboter’, waarmee we meteen midden in het tv programma ‘Boer zoekt vrouw’ verzeild lijken te zijn geraakt. Nou heeft dat programma – ik ken het alleen van ‘Luky tv’ – een enorm hoge kijkdichtheid, wat mij aan het twijfelen brengt of ik mijn roman misschien dan toch maar beter Stalboter als titel moet meegeven. Maar wat betekent in hemelsnaam stalboter? Net zoiets als vroeger de koelhuisboter? (Sorry, heb nu even geen zin in gegoogel; dat heb ik vandaag al genoeg gedaan. Zoek het zelf maar uit, ik bedoel op.)

Bestaat het woord dus officieel niet in de Nederlandse taal, de kranten schijnen er geen moeite mee te hebben stalkster in hun artikelen waar nodig, te gebruiken, in plaats van: vrouwelijke stalker. Zo luidt de kop van een stuk in ‘De telegraaf’ op 4 februari 2014: ‘Werkstraf voor vrouw die zichzelf stalkte’. Nou is dat natuurlijk ook wel een apart geval van stalken: een vrouw die als stalkster zichzelf stalkt. Om het nog ingewikkelder te maken: in de brieven, e-mails en smsjes die ze als stalkster naar zichzelf als stalkster stuurde, bedreigde ze zichzelf ook nog eens door zichzelf als stalkster te verbieden nog langer contact te zoeken met een goede vriend van haarzelf. Kunt u het nog volgen? De man vond het nogal angstaanjagend omdat uit alle berichten bleek dat de stalkster hem goed kende. De vrouw ging zelfs zo ver door met deze goede vriend aangifte te gaan doen van haar slachtofferschap door stalking. Misschien begrijpt u het al: de vrouw kon het niet hebben dat die vriend niets meer met haar wilde dan alleen goede vriendschap. Die was, zoals u zult begrijpen, na de ontknoping van deze stalkzaak ook meteen ten einde.

In Vlaanderen kunnen ze er trouwens ook wat van, die stalksters, die dus eigenlijk volgens de Nederlandse taal niet bestaan. Daar luidde de kop van een artikel in het ‘Nieuwsblad.be’ op 6 juni 2013: ‘Stalkster wil heel gezin vermoorden om man te veroveren.’ Ook niet mis. Het ging hier om een getrouwde man en vader van twee minderjarige kinderen.

Ook mijn stalkster is er één van een apart soort, een heel apart soort en ik blijf bij mijn oorspronkelijke titel.

NB: Mijn boek gaat niet over Heleen Mees, u weet wel, die vrouw die andere vrouwen voorschrijft hoe ze hun leven moeten inkleden. Stel je voor dat alle vrouwen net zo gingen stalken als Heleen Mees. Dat zou pas echt een wereldoorlog veroorzaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s