Tonio als Stalk(st)er 2

Uit de reacties die ik kreeg op mijn laatste blog: ‘Tonio als stalk(st)er’ blijkt dat sommigen niet helemaal begrepen hebben wat ik bedoelde met ‘Tonio als stalk(st)er’. Dat is ook niet zo gek. Moeilijker materie om onder woorden te brengen, dan wat de dood van je kind met jou zelf doet, is er niet.

Allereerst: Mijn blog kwam voort uit de associatie met de titel van mijn roman die ik onder handen heb,De stalkster, die, zonder surrealistisch te worden, een nogal geheimzinnige lading heeft.

Natúúrlijk is het niet Tonio die zich werkelijk aan mij opdringt. Hoe zou dat kunnen? Hij leeft niet meer. Klaar. Als er iemand is die stalkt, dan ben ik het wel: ik stalk mezelf met Tonio, dag en nacht. Maar ook dat is niet waar. Er komt bij dit ‘stalken’ geen bewuste daad kijken, niet door mij, niet door Tonio. Hij, Tonio, ís er gewoon: HET IS. Het is de situatie waarin ik met Tonio leef: De-Tonio-die-er-niet-meer-is.

Het is zoals Miranda schrijft: ‘Niets is zo aanwezig als een kind dat zo wordt gemist….’ Of Ellen, die dit parafraseert door het te personificeren: ‘Geen kind is zo aanwezig dan het kind dat wordt gemist!’

Hij, Tonio, is er gewoon: HET IS.

4 gedachtes over “Tonio als Stalk(st)er 2

 1. Een deel van jou , en een deel van jou en Adri samen, is er niet meer en is er wel, steeds, altijd. Net zoals het er niet is, is het er wel. Daar is geen woord voor te bedenken. Stalken is een actief werkwoord en daarom goed te begrijpen. Want .. en dat is het bizarre en dus niet te omschrijven, Tonio is er niet, maar hij is er continu. xxx

  Like

 2. nooit alleen, mijn zoon is altijd bij mij.

  Voorbij, het is voorbij, alleen de liefde voor je kind blijft altijd.

  Beste Joop,

  Begrijp heel goed hoe je wilt troosten. Of je nu éen kind hebt gekregen, of 4,5,10. Die éne, die er niet meer is, was uniek, er zijn geen twee mensen hetzelfde.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s