Tygo & Tasha samen met broertje en zusjes drinkend bij hun moeder

kitten bij mpeder drinkend

Daar gingen Tonio en ik, op weg om voor de eerste keer een nestje van pas twee weken oude Noorse Boskat kittens te bezoeken bij een Cattery in Veghel. Adri liet dit uitstapje graag aan zich voorbij gaan. Hij en Brabant vormde geen gelukkige huwelijk. Nog altijd ergerde hij zich hardop wanneer op de televisie een item aan Brabant was gewijd en er een Brabants sprekend persoon aan het woord kwam. Een klein, niet helemaal diep en stevig genoeg weggestopt trauma zullen we maar zeggen. Gelukkig kon hij er tegelijkertijd de humor wel van inzien. Toen ik hem een keer de vraag voorlegde waarom de provincie Brabant zo vaak in het nieuws was, zei hij droog: ‘Het is nou eenmaal een grote provincie.’

Tonio en ik waren het er al in een eerder stadium over eens geworden: Cattery was een vreselijk woord, en toen we eenmaal Veghel binnenreden, werden we door grote silo’s langs de weg – als waren het immens grote Populieren die statisch, want geen wind – verwelkomd. Omdat we al snel te weten kwamen dat de kattenbrokken die Tygo & Tasha aten, van het merk Royal Canin uit Veghel kwamen, rees bij ons het sterke vermoeden dat in die cementen bullebakken van torens het voer voor katten en honden lag opgeslagen.

Het werd Tonio en mijzelf duidelijk dat we op deze plek nog niet dood gevonden wilden worden. Een wens die alleen maar versterkt werd nadat we de auto geparkeerd hadden en in de fuik van de plaatselijke kermis annex braderie liepen.

Eenmaal binnen in de Cattery vielen al onze eerdere bezwaren weg. Daar lag ze, mama Noorse Boskat in haar bench, met aan haar buikzijde vijf bolletjes Noorse Boskat kittens, vijf kleine bonthoopjes, twee grijze, twee rode en één cyperse. Nooit gedacht dat een Noorse Boskat wat de vacht betreft, eenzelfde tekening als die van een  Cyperse kat kon hebben. Mijn besluit stond meteen vast: die Cyperse was voor mij. Een fractie van een seconde later zei de heer des huizes: ‘Die Cyperse houden we in elk geval zelf.’ Tonio had ook al meteen een keuze gemaakt: één rood en één grijs exemplaar. Gelukkig hoefde hij nog niet te besluiten welk van de twee rode en de twee grijze Noorse Boskat kittens. Ze mochten de eerste veertien weken nog niet meegeven worden.

De kittens hadden zich allemaal stevig aan mama’s tepels vastgezogen; niemand die nu hun aandacht kon opeisen.De vacht van mama Noorse Boskat zelf was een samenstelling van de kleuren van haar kittens: een Noorse Boskat als lapjeskat verkleed.

Zag Tonio door het oog van zijn camera mama Noorse Boskat op dezelfde manier naar hem kijken zoals ze nu bij mij overkwam met haar blik? Een lieve, zachte uitstraling, ook heel licht argwanend, op haar hoede, misschien zelfs een klein beetje angstig, maar ook iets standvastig en eigenwijs; alsof ze wilde zeggen: jullie krijgen mij en mijn ‘kids’ hier nooit weg. Ondertussen kwam dat uiterlijk van mama poes nu ik Tygo & Tasha zo goed kende me bekend voor. Mocht Tonio deze foto later nog eens hebben bekeken, dan zag hij wat ik nu ook zie: Tygo en Tasha hadden van hun mama allebei twee zichtbaar verschillende kenmerken geërfd, door een innerlijke kijk op de wereld bepaald. Mama Noorse Boskat had de blik van Tygo en Tasha in zich verenigd. Daarnaast viel ook de beschouwende uitdrukking in haar gezicht op. Een gelaatsuitdrukking naar buiten, maar ook naar binnen gekeerd: Om teleurstellingen te voorkomen: een filosofische Noorse Boskat zou ze nooit worden, net zo min als Tygo &Tasha.

Als ik dan toch aan het vergelijken ben: Bij Tonio was ik van twee dingen zeker: zijn voorhoofd en zijn bruine ogen had hij van mij. Zijn haar had Tonio duidelijk van beiden, met zijn donker, krullend haar. Wat Tonio zeker van Adri had geërfd, was zijn – een vreselijk woord – charisma. Als Tonio ergens binnenkwam, zo vertelden zijn vrienden, dan gebeurde er iets. Identiek aan de ervaring die ik met Adri altijd heb.

 

 

 

Een gedachte over “Tygo & Tasha samen met broertje en zusjes drinkend bij hun moeder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s