De film Tonio

Adri en ik hebben vrijdag met z’n tweeën de verfilming van de requiemroman Tonio gezien in een verder lege zaal van het Ketelhuis. Ik zag er niet tegenop en dat had alles te maken met de regisseur van de film, Paula van der Oest. Ik vertrouwde haar vanaf het allereerste moment en dat had weer alles te maken met hoe ze als persoon op me overkwam, maar ook door de films die ik van haar gezien had: een perfecte combinatie. Beter had niet gekund, sterker, ik zou de film niet door iemand anders hebben willen laten maken. Adri dacht er precies hetzelfde over.

Maar goed, dan ben je op het afgesproken tijdstip bij het Ketelhuis en tref je daar toch wel twee nogal zenuwachtige mensen: Paula en de producent, Sytze van der Laan. Ook in hem had ik vertrouwen. ik heb nog nooit zo’n empatische producent meegemaakt. Zij tweeën waren natuurlijk bang voor ons oordeel. Stel dat we de film niets vonden, of dat we kwaad zouden zijn over bepaalde scènes. Wat dan?

We gingen de zaal in en dompelden ons onder. Ik voelde dat Adri dezelfde ervaring had bij de film als ik: wat was dit meesterlijk gedaan. Wat een ingetogen sfeer ademde de film uit, waardoor al het vreselijke ongelooflijk goed tot zijn recht kwam. Drama met drama verfilmen zou een gedrocht hebben opgeleverd. De onmacht van de ouders voelde je in elke vezel. En wat een fantastische acteerprestaties van zowel Pierre Bokma (Adri),  Rifka Lodeizen,  (Mirjam) als Chris Peters (Tonio).

Ik kan er als film in z’n geheel pas echt iets over zeggen als ik de film nog zeker één keer heb gezien, omdat ik nu natuurlijk heel erg bezig was met ons verhaal.

Maar het is een geniaal werk, dat weet ik wel. Alle lof voor Paula van der Oest.

 

13 gedachtes over “De film Tonio

 1. Het moet ontzettend, bijzonder, aangrijpend en voldoening-gevend zijn geweest kan ik me voorstellen. Dat zal nog even moeten bezinken voor jullie…
  Ik zou het over mijn vermoorde en vermiste zoon nog steeds, een hele eer vinden.
  Het is de hel nog steeds niet te weten waar hij ligt…na 2,5 jaar.

  Like

  1. Lieve Lieve,

   Het moet inderdaad hel zijn wat jouw zoon en daarmee ook jou is overkomen. Wordt er eigenlijk nog onderzoek gedaan, of hebben ze het ‘dossier gesloten’ zoals dat zo kil wordt geformuleerd. Zijn er mensen om je heen met kennis van zaken die je bij kunnen staan.

   Liefs van Mirjam

   Like

   1. neen alles wordt voortdurend uitgesteld en het onderzoek wordt nog steeds verlengd in Nederland, Wij worden amper gehoord. Het stopt nooit. wij gaan naar een praatgroep van ouders van vermoorde kinderen maar enkel onze zoon is vermist.
    Het is een enorme eenzame strijd dit ooit te overleven.

    Like

 2. Geweldige acteurs Paula van der Oest heeft pracht films gemaakt. Wat een moed en vertrouwen moet je ondanks toch hebben, om zo’n mooi requiem over Tonio uit handen te geven.
  Goed, mooi, dat het jullie niet heeft teleurgesteld.

  Grethe

  Like

 3. Lieve Mirjam en Adri,

  In gedachten ben ik vaak bij jullie gemis. Mooi dat deze verfilming jullie steun en kracht geeft.

  Liefs van Wies.

  Like

 4. Beste Mirjam wat mooi zoals je schrijft over deze voor jullie bijzondere avond. Natuurlijk begrijpelijk dat anderen bloed nerveus waren. Hoe reageren ouders die de pijnlijkste ervaring van hun leven verfilmd zien. Op zo’n moment zijn jullie op de eerste plasts ouders op de tweede plaats Mirjam en Adri.

  Like

 5. Moeilijk en mooi tegelijk. Fijn dat het voor jullie gevoel een goede weergave is van jullie ervaring. Het onvoorstelbare voorstelbaar maken, zoiets. Veel sterkte met alles wat er, ook door deze film, weer op jullie afkomt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s