Ik dacht dat er van Dyab Abou Jahjah ‘alleen’ een bij voorbaat omstreden pamflet, Pleidooi voor radicalisering, zou worden uitgegeven. Maar ik begrijp na het lezen van een interview met hem in de Volkskrant van donderdag 17 november dat hij de nieuwe uitgever wordt van de Bezige Bij, want wat zegt hij: ‘Als de uitgeverij echt een verzetsuitgeverij is, dan hoor ik juist daar. En daar horen Leon de Winter en Jessica Durlacher niet bij.’ DAJJ die zijn eerste boekje uitbrengt bij De Bezige Bij, neemt meteen de leiding over. Komt dat even goed uit. De Bezige Bij zit al tijdenlang zonder uitgever. Nadat de vorige, Henk Pröpper, zijn handtekening had gezet onder het contract van het uit te geven pamflet van Abou Jahjah, barstte daarover in de media de hel los. Abou Jahjah zou een antisemiet zijn; nee, verdedigde zijn voorstanders en hijzelf, hij was antizionist. Schrijver Leon de Winter liet direct weten bij De Bezige Bij weg te gaan. Zijn vrouw Jessica Durlacher besloot haar eerstvolgende boek bij een andere uitgever onder te brengen en dan te kijken hoe de zaken er bij De Bezige Bij voorstonden, net als Tommy Wieringa. Een coulante opstelling, leek mij. Ondertussen had Henk Pröpper zich ziek gemeld.
Ik ging ervan uit dat De Bezige Bij wel een reactie zou laten horen na de uitspraak van Abou Jahjah over haar auteurs Jessica Durlacher en Leon de Winter die er een lange staat van dienst hebben. Maar nee, er heerst doodse stilte van de kant van de uitgeverij. Ik heb althans nergens enige kritische woorden gehoord. Door hierover te zwijgen lijkt De Bezige Bij in te stemmen met de redenering van Abou Jahjah. Ze heeft in ieder geval alle schijn tegen zich.
Iemand die in hetzelfde interview de Israëlische vlag gelijkstelt aan het antisemitische symbool bij uitstek, een hakenkruis, diegene is niet zomaar een anti zionist, maar een regelrechte antisemiet.
Sterke column i.c. Bezige Bij & DAJJ. Als we 1 ding geleerd hebben, is het dat we assertiever moeten zijn tegen de symptomen van de ziekte die antisemitisme heet.
LikeLike
In de lange geschiedenis van De Bezige Bij is het vaker voorgekomen dat sommigen van haar schrijvers publiekelijk lijnrecht tegenover elkaar hebben gestaan, het toont dat het een huis is waar de betrokkenheid groot is. Maar dat de verzetsgeschiedenis van De Bezige Bij wordt ingezet voor het eigen gelijk, aan welke zijde van het discours ook, betreuren wij. Hoewel wij allen bij De Bezige Bij trots zijn dat wij bij een uitgeverij mogen werken met deze indrukwekkende geschiedenis, is deze geschiedenis niet onze verdienste, noch de verdienste van onze huidige auteurs/voormalige auteurs. Ook is De Bezige Bij vandaag geen verzetsuitgeverij, hoeven we vandaag niet ondergronds of in het verzet te zitten. We leven in een van de beste gedeelten van de wereld. Dat hebben we onder meer te danken aan mensen als Geert Lubberhuizen en de medewerkers van het eerste uur van dit schitterende huis. Aan zulke mensen hebben we te danken dat we het hartgrondig met elkaar oneens kunnen zijn zonder te moeten vrezen voor ons leven of te riskeren in de gevangenis te belanden, zoals voor de oprichters gold. We kunnen vrijuit spreken. De uitgeverij kan alleen maar hopen in deze geest van het vrije woord te werken, en zal daarmee de moed en onverzettelijkheid van de mensen van het eerste uur blijvend eren. Daarbij blijft voorop staan dat De Bezige Bij nimmer een boek zal uitgeven dat aanzet tot haat of discriminatie, en dat wij de vrijheid van meningsuiting vieren door het uitgeven van zeer verschillende stemmen met zeer verschillende meningen. Want dat hoort, bij uitstek, bij de geschiedenis van dit huis.
Johan de Koning, 20.11.2016
Algemeen directeur
Uitgeverij De Bezige Bij
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Johan,
Dank voor je reactie. Ik wil daar alleen wel aan toevoegen dat vrijheid van meningsuiting niet gelijk staat aan vrijheid om alles te mogen zeggen.
LikeLike
Wat zou de reden kunnen zijn van ” de Bezige Bij ” om nog niet te reageren? Lang wachten doet de zaak geen goed! Lijkt mij niet moeilijk om met een duidelijk standpunt te komen in deze!
LikeLike
Goed gezegd.
LikeGeliked door 1 persoon