Onbereikbare emoties

Lange tijd geen blog geschreven. Die stagnatie wordt vooral veroorzaakt door het werk aan het boek over mijn vader, waar al mijn energie in gaat zitten. Als ik weer eens oneindig verdrietig ben over Tonio, en ik me bij uitzondering voorneem over deze pijn te schrijven, dan denk ik: wat in hemelsnaam moet ik een potentiële lezer vertellen. Het komt toch altijd op hetzelfde neer. Gisteren, echter, drong zich een voor mij nieuwe gedachte aan me op, die ervoor zorgde dat ik de ‘pen weer eens ter hand nam’.

Ik liep, zoals zo vaak, over het Cornelis Schuytpleintje, waar in deze tijd kerstbomen worden verkocht. Tonio en ik zochten daar ook altijd een boom uit. De eerste jaren dat we in de Johannes Verhulststraat woonden, werd het een boom waarvan de piek bijna het plafond van de eetkamer, die vier meter hoog is, raakte.

Ooit schreef ik in een blog, dat het zien van schoolkinderen die surprises vasthielden mij zo overstuur maakten, dat ik mijn traanklieren niet meer onder controle had. Zo werd ik vaker geconfronteerd met momenten die mij zeer emotioneel maakten. De kerstbomen op het Cornelis Schuytpleintje waren daar erg goed in, of misschien was het vooral de geur van de verse dennentakken die mij zo’n harde stomp in de maag verkocht, dat mijn bovenlichaam dubbel klapte en de tranen rijkelijk over mijn wangen stroomden.

Toen ik gisteren over het Cornelis Schuytpleintje liep, drong ineens tot me door dat het me lukte mijn emoties in bedwang te houden. De stomp in mijn maag bleef uit en ook de tranen hielden zich gedeisd. Ik rook zelfs de geur van de bomen niet. In eerste instantie was ik blij om mijn stabiliteit, maar een paar tellen later veranderde deze vreugde alsnog in verdriet.

Sinds de dood van Tonio is er vooral één inspanning waarmee ik mijn dagen vul: het onderddrukken van het verdriet en de pijn om Tonio. Een groot deel van de tijd ben ik me niet bewust van deze krachtsinspanning. Pas bij zoiets als het oog in oog staan met de surprises rond Sinterklaas, of het opsnuiven van de geur van de kerstbomen op het Cornelis Schuytpleintje enige tijd later, laait de emotie door het gemis om Tonio in alle hevigheid bij me op.

Gisteren op het Cornelis Schuytpleintje bleef de emotie uit. Niet alleen was de vreugde daarover van korte duur, ik realiseerde me ineens dat door Tonio’s dood, mij de andere oorzaken waardoor een mens geëmotioneerd kan raken, bijna in hun geheel ontnomen waren en niet meer dan tot het veroorzaken van een afgeplat gevoel in staat.

8 gedachtes over “Onbereikbare emoties

 1. Absoluut de zelfde gevoelens, Mirjam. Ik stopte zelfs de geboorte van degene, die mij mijn zoon ontnam (als het zo is), te ‘vieren’ en de kerstbomen lijken mij sindsdien ook de slachtoffers, die hun volwassenheid niet hebben bereikt, Als ik toevallig Sinterklaas op het scherm zie, sla ik het over, dit alles is niet meer voor ons. Vermijden de geuren, de kleuren, de geluiden, die je nog meer gaan verpletteren. Kettingroken ( daarvoor niet gerookt), wodka,de katten, vooral de katten, die je begrijpen meer dan wie dan ook. Oppervlakkige afleidingen – kruiswoorden, kruiswoorden.. En dan nog de zee, die enormer en dieper is dan je pijn. Al mijn solidariteit en medelijden, dear Mirjam. Veel liefs en big hug.

  Like

 2. Je omschrijving van de heimwee en het verdriet en de dagtaak die je daardoor hebt om te onderdrukken raakt me zo diep! Totale herkenning! Bedankt dat je dit op papier hebt gekregen; het steunt me!

  Like

 3. Mirjam
  Als moeder mag je trots zijn op je gevoelens….je leven lang zal je deze gevoelens behouden Tonio zou trots op je zijn. Elk jaar in deze tijd zal de geur van dennennaalden je emotioneren.
  Vriendelijk Groet van Joop

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s