Drank en schrijven

Grappig dat de opmerking in mijn vorige blog over de ‘A.F.Th. van der Heijden methode’ die ik wil gaan gebruiken bij het herschrijven van mijn roman, één persoon deed vermoeden dat ik naar de drank zou grijpen.*

Hoe, in hemelsnaam, zou Adri als schrijver al bijna veertig jaar zo ongelooflijk productief kunnen zijn wanneer hij zijn dagen doorbracht als drankzuchtig persoon? Om het even bij zijn laatste twee boeken te houden: Tonio heeft hij in negen maanden geschreven, De helleveeg in vijf weken en dan heb ik het nog niet eens over al die honderden pagina’s die hij parallel aan die twee de afgelopen jaren voor zijn andere romans in wording heeft geschreven.

Het is een dankbaar onderwerp: schrijvers en drank. De werkelijkheid gebied te zeggen dat drank het schrijven onmogelijk maakt.

Hoe symbolisch is het, dat Adri op het verjaardagsfeestje van mij, vijfendertig jaar geleden, als nog onbekende buurman en een beetje bekende schrijver, voor mij een fles whiskey meebracht die hij gekregen had voor het schrijven van een verhaal als relatiegeschenk van een bedrijf. ‘Voor bij het schrijven van uw verhaal'(o.i.d) stond er op het kaartje. Met andere woorden: wij weten wel wat een schrijver nodig heeft om te kunnen ‘scheppen’. Adri dronk de whiskey niet op bij het schrijven, hij dronk de inhoud van de fles ook niet op na het schrijven, nee, hij gaf de fles aan een voor hem nog onbekend buurmeisje.

In het leven van Adri en mij telt vooral regelmaat. Ik werk vijf dagen per week aan mijn boek, Adri zeven dagen. Adri ontbijt en luncht tegelijkertijd. Twee keer overdag tijd aan eten spenderen vindt hij zonde. Eén avond per week, op zaterdagavond, permitteren wij het ons om iets te drinken en bij elkaar te kruipen op de bank: om te ontspannen, wat in de praktijk betekent dat het gemis om Tonio weer keihard binnenkomt en we om hem huilen: ik uitwendig, Adri inwendig. Bij mij gaat het vaak niet om een zacht, beschaafd huiltje, maar eentje met lange uithalen van bodemloos verdriet en soms gebrul van hopeloze onmacht.

Voordat jullie nu gaan denken dat Adri en ik alleen maar een saai en verdrietig leven leiden: dat is niet zo. In het schrijven zit het spannende van ons leven, met het schrijven creëren wij een leven dat er nog niet was. Dat te doen schept vreugde en zorgt ervoor dat we niet oplossen in verdriet.

Omdat het leven zelf geen zin heeft, streeft in principe elk mens naar iets en doet iedereen dat op zijn eigen manier: als politicus, als arts, als docent, als architect…én/óf als ouders van wie het doel is hun kinderen tot krachtige, gelukkige volwassenen op te voeden.

Tonio was gelukkig toen hij stierf. Die zekerheid hebben Adri en ik tenminste, maar een leven voor en met hem behoort niet meer tot de mogelijkheden. Wij zijn nu bijna vijf jaar geleden gedwongen op een andere manier met onze toekomst bezig te zijn. Daarom drinken wij bijna niet, maar schrijven we des te meer.

 

 

 

*De foto die erbij staat met mij aan een cafétafel is van tien jaar terug en door Tonio genomen toen ik een paar dagen met hem in Antwerpen was, maar daar heb ik al eerder in één van mijn blogs over geschreven.

9 gedachtes over “Drank en schrijven

 1. Beste Mirjam,

  Al zouden jullie elke dag aan de wijn zijn, slagroomtaarten eten, in bed blijven liggen, gaan gokken, wat dan nog. Waar durven mensen zich mee te bemoeien/oordelen?. Hoe jullie aan het werk zijn is “topsport”, inderdaad hoe zou je veel alcohol kunnen drinken, Onmogelijk. Maar ook wij, komen na het overlijden van onze zoon regelmatig vooroordelen tegen. Omdat op dit moment, wij de laatste maanden, totaal anders willen leven. Er dingen zijn die wij niet meer willen, sterker niet meer kunnen.
  Het commentaar en onbegrip. Ik was steeds alles aan het verklaren, waarom we doen zoals we nu doen. Omdat men ons niet meer ziet, waar men ons vroeger wel zag, denkt men dat wij niet meer buiten komen, heel de dag onder een deken zitten. Niets is minder waar. Laat hen nu denken wat zij willen denken. Heeft bovenop het grote verdriet, wel pijn gedaan. Toch doen wij nu ook precies wat goed voelt en gelukkig zijn er nog wat lieve mensen, die ons laten en afwachten.

  Dus het uitleggen en verklaren, daar ben ik mee gestopt. Je hebt het eens en voor goed, weer mooi verwoord.

  Liefs Grethe

  Like

 2. Een wel heel openhartig verhaal Mirjam misschien wel goed om vooroordelen weg te nemen, alhoewel iedereen zelf moet weten hoe je wilt leven en plat gezegd maling moet hebben aan “de anderen”! Vriendelijke groet van Joop .

  Like

 3. Mooi statement Mirjam! Respect voor jullie en alle andere ouders die alle moed en kracht moeten bundelen om dagelijks dit verdriet onder ogen te komen laat staan zoiets moois te creëren wat jullie doen…zo prachtig onder woorden brengen van gevoelens waar zoveel ouders met dit verdriet troost uit kunnen putten…( heb ooit een ouder van een verloren kind horen zeggen dat ze het liefst de hele dag aan een fust wijn zou willen liggen om het verdriet te doven) dus nogmaals heel veel respect voor jullie productiviteit!

  Like

 4. Toen ik je verhaal net las,kwam een gedichtje van mijn opa Meyer Sluyser naar boven, ik weet niet waarom maar ik deel het met je. Hij heeft het ooit voor me geschreven.

  I love you in the morning
  I love you in the night
  I love you als het regent
  And I love you als het waait.

  xx

  Like

  1. Ha Joanna, wat een lief gedichtje.

   Is Meyer Sluyser, de schrijver, jouw opa? Mijn moeder was gek op zijn boeken. Ze had het er heel vaak over. Ik heb nooit iets van hem gelezen, waarschijnlijk uit protest tegen mijn moeder, maar ik zal eens in haar boekenkast kijken. Veel liefs, Mirjam

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s