23 mei 2010-23 mei 2020: Tonio 10 jaar niet meer bij ons.

Adri en ik gingen eergisteren, op Hemelvaartsdag, 21 mei, naar het graf van Tonio, omdat het zaterdag, op zijn sterfdag, geen mooi weer zou zijn.. We namen een fles Stolichnaya wodka mee met twee glaasjes, zodat we in de geest van Tonio konden toosten op het leven, want ja, hij heeft toch maar mooi bijna tweeëntwintig jaar deel uitgemaakt van het en ons leven. De rest van de fles zouden we op het graf  van Tonio achterlaten voor andere dorstige bezoekers.

Adri en ik liepen over de begraafplaats naar het graf van Tonio en zagen een groepje jongens zitten. Dat bleken Tonio’s vrienden, waaronder Joeri, die zo lief was geweest om na Tonio’s dood zijn foto’s voor mij op een externe harde schijf te zetten. Daarmee zou hij vanaf dat moment voor altijd een warm plekje in mijn hart innemen.

Het werd zo’n mooie bijeenkomst. De vier vrienden van Tonio zaten aan het bier, maar ze hadden ook wodka meegenomen en vier glazen. Zo zaten we al snel alle zes rondom Tonio’s graf aan de wodka. Het was voor het eerst na Tonio’s dood dat ik het niet alleen aankon om hun te zien, maar daar ook heel erg blij mee was. Het deed me zo goed. Echt een cadeautje. En ik voelde dat zij ook verheugd waren om ons te treffen.

Wat ik ook zo bijzonder vind en blij om ben: deze vier jongens vormen nog steeds een hechte vriendenclub. Terwijl er zoveel kan veranderen tussen je 22ste en 32ste.

Voor het eerst in tien jaar heb ik iets meegemaakt wat me werkelijk goed doet.

Ik kan jullie daar niet genoeg voor bedanken, jongens.

26 gedachtes over “23 mei 2010-23 mei 2020: Tonio 10 jaar niet meer bij ons.

 1. Wat een mooie manier om te gedenken. En wat fijn te merken dat er weer wat ruimte komt om wat verbinding te ervaren die niet alleen verdriet oproept.

  Like

 2. Wat fijn voor jullie lieve Mirjam; het doet zo goed dat vrienden van je overleden kind zo betrokken zijn en blijven…heel veel kracht, moed en sterkte voor jullie!

  Like

 3. Wat fijn om te lezen, dat er onverwachts toch wat lichtpuntjes kunnen zijn in jullie leven wat gekenmerkt wordt door een groot verlies. Ik wens jullie nog veel lichtpuntjes toe..

  Like

 4. Lieve Mirjam & Adri,

  Wat mooi geschreven en wat fijn km zo te kunnen gedenken en herdenken wat een mooi kind jullie samen hebben mogen begeleiden tot het onverwachte en plotselinge einde! Liefs Hadassah en misjpoge

  Like

  1. Lieve Mirjam en Adri, wat ontroerend en prachtig dat jullie de vrienden van Tonio troffen bij zijn graf !
   En hoe mooi verwoord door Mirjam om daar op het leven te drinken met elkaar❤️ Ik heb ook altijd pic- nics georganiseerd met Roos’ haar dierbaarste vriendinnen aan haar graf. Mijn kleinkinderen zijn heel vertrouwd met haar tuintje, waar haar beeld staat die mijn zonen gemaakt hebben en in brons is gegoten.bij haar graf is een boom die haar naam draagt; er is een bordje op geplaatst met haar geboorte datum en haar sterfdatum. Lieve mirjam en Adri, ik stuur jullie hier heel veel liefs, en weet dat hier in huis bij mijn huisaltaar altijd een lichtje brandt waar ik aan alle dierbaren denk en mijn verdriet en vragen bij God breng

   Like

   1. Tot mijn grote, grote verbazing kende mijn joodse vriendin het boek Tonio niet. Ik heb het haar onlangs gegeven, ze vindt het ontroerend, prachtig maar kan het maar mondjesmaat lezen omdat ze zelf een kind verloor. Vanochtend stuurde ze me een sms: ‘Tonio is vandaag 10 jaar overleden. Mijn medeleven, mocht je zijn moeder contacteren.’ Lieve mevrouw Rotenstreich, jullie prachtige zoon leeft nog dankzij het mooie boek dat ons duidelijk maakt wat een ongelofelijke schat hij geweest moet zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s